lördag 24 november 2012

Soirée Dansante et La cuisine française

Först ska jag börja med att säga att det har varit en tuff vecka. Lektioner hela onsdag, torsdag, fredag och hör och häpna även en lektion på lördagen (idag alltså). Det både känns och märks att jag har blivit bättre på franska, men det tyder också på att terminen är på väg att ta slut. Tre veckor kvar och nu börjar jag fundera på hur mycket jag kommer att sakna Frankrike... tidigare har jag gått och tänkt på saker jag saknar hemifrån, speciellt nu när julen närmar sig. Dofterna av nybakade lussekatter, kanelbullar och hjortronglögg. Men även känslan av att höra allting på sitt modersmål, men idag när jag gick till skolan njöt jag lite extra av de franska dofterna. Här doftar det berg, rent och klart på morgonen. Sedan när jag passerar mina tre bagerier (jajamensan tre stycken ligger på vägen till skolan) så njöt jag av de franska baguetternas härliga doft. Man kan nästan höra hur frasiga bröden är.

Dagens ämne var La soirée dansante som jag besökte igår. En kväll fylld av fartfylld salsa. Helt underbart! Älskar musiken för den gör en så glad och man kan bara inte låta bli att dansa. Pga vissa kände sig sjuka igår kväll så blev det med helt andra som jag gick, nämligen Jorge, Paolita och Andrea. De två sistnämnda är också spansktalande men Paolita kommer från Bolivia och Andrea från Colombia. Det var kanske inte så konstigt att folk trodde jag var spanjorska på festen. Haha! Alltid lika roligt att man inte ser varifrån jag kommer. Nåja trött och glad kom jag hem vid två på morgonen och upp klockan sju för att hinna till dagens lektion. Efter lektionen beslöt jag mig var att handla mat, vilket leder mig till dagens andra huvudämne, nämligen det franska köket.

Idag blir det risotto, vilket inte är direkt franskt, men blev fruktansvärt sugen på det när jag gick förbi hyllan med ris. Så är det när jag bestämmer menyn. "Hm... vad känner jag för?". Det är den ENDA fördelen med att äta själv, annars är det rätt så tråkigt. En sak som jag har upptäckt här i Frankrike är att det är inte bara vad man äter som utgör maten utan även hur och när man äter. I Frankrike dricker man ofta vin till maten, inte mycket men gärna ett glas rött till en fin köttbit på kvällen. Maten serveras verkligen på kvällen, för ärligt talat man har ju inte tid att innan dess. Jag har försökt att hålla på mitt "svenska" schema när jag äter osv, men det går inte om man tittar på mitt schema. På torsdagar t ex börjar jag klockan 8 på morgonen dvs frukost klockan 6. Lunch runt 1 tiden och på eftermiddagen har jag först lektion och sedan salsa så då blir middagen klockan 8 normalt sätt. På måndagar då jag har fransklektion klockan 17 på eftermiddagen blir det mat vid halv fyra för att sedan kanske ta en kopp te eller macka när jag urtrött kommer hem efter afrikanska dansen klockan halv elva på kvällen. Jag förstår att man blir smal om man bor i Frankrike, schemat är gjort så man inte KAN äta. Dock försöker jag att äta upp mig på helgerna då jag har tid så nu knapras det på chokladkex, vilket det finns ett stortutbud på här i France.

À Bientôt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar